Placki cukiniowo-ziemniaczne

Krzysztof
Przepisy
03.11.2014 20:20
Placki cukiniowo-ziemniaczne

Przepis

składniki:

750 g młodej cukinii

750 g obranych ziemniaków

1 jajko

3 łyżki mąki

olej do smażenia

Cukinię umyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Delikatnie posolić i odstawić na sicie na ok 30-60 minut aby puściła sok. Ziemniaki również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię dobrze odcisnąć z soku w dłoniach i dodać do startych ziemniaków. Dodać jajko oraz mąkę i dokładnie wymieszać, do smaku doprawić odrobiną soli (nie dużo bo cukinia była solona) oraz pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem i nakładać po łyżce masy formując placuszki. Smażyć z obu stron na złocisty kolor. Osączyć z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku i podawać.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną