Placki z cukinii

Ewelina
22.09.2014 9:26
Placki z cukinii

Przepis

Placki z cukinii

Składniki:

2 duże cukinie,

2 łyżki koperku,

0,5 szklanki maki,

2 jajka,

szczypta soli morskiej w młynku Kamis,

szczypta pieprzu czarnego w młynku Kamis.

sos: 400 ml jogurtu greckiego,

2-3 ząbki czosnku,

1 łyżka posiekanego koperku.

Przygotowanie:

Cukinie wraz ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy cukinie od nadmiaru soku. Dodajemy posiekany koperek. Wbijamy do niej jajka, dodajemy przesianą mąkę oraz przyprawy. Całość mieszamy. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąkę, a jeśli za gęste to dodajemy odrobinę wody. Na rozgrzanym tłuszcz wylewamy niewielką ilość ciasta, rozprowadzamy łyżką. Smażymy z każdej strony po 2 minutki. sos: Do jogurtu greckiego wyciskamy czosnek i dodajemy posiekany koperek. Odstawiamy na godzinkę, aby składniki się przegryzły. Podajemy z sosem czosnkowym.