Przepis
Składniki na około 12 dużych ciastek:
135g miękkiego, niesolonego masła
80g drobnego cukru do wypieków
80g jasnego brązowego cukru (np. muscovado)
1 duże jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
190g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki sody
100g suszonej żurawiny
60g białych czekoladowych drobinek (white chocolate chips) lub drobno posiekanej białej czekolady
Wykonanie:
Przesiej mąkę, sodę, sól oraz cynamon do miski i odstaw.
Masło utrzyj z cukrami na jasną, dobrze napowietrzoną masę. Dodaj jajko oraz ekstrakt waniliowy i zmiksuj dokładnie.
Do masy maślanej dodawaj stopniowo przesiane suche składniki, miksując na niskich obrotach, aż powstanie gęste, jednolite ciasto.
Na koniec wmieszaj żurawinę i białą czekoladę.
Z ciasta rób kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy, gdyż ciasta mocno rozlewają się na boki.
Piecz w temperaturze 170°C przez około 15 – 20 minut, aż ciastka się zarumienią. Upieczone pozostaw na chwile na blasze, po czym przenieś na kratkę i wystudź całkowicie.
Smacznego :)