Przepis
Składniki:
2 małe cukinie (około 0,5 kg)
2 jajka
4 pełne łyżki mąki
sól
olej do smażenia
Cukinie umyć i odciąć końcówki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeżeli przygotowujecie placuszki z dużej, mocno dojrzałej cukinii to przed tarciem trzeba usunąć pestki.
Do cukinii wbić jajka i dodać 4 pełne łyżki mąki. Posolić. Dokładnie wymieszać. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, dodać jeszcze troszeczkę mąki.
Placuszki smażymy od razu. Cukinia pod wpływem soli puszcza wodę, przez co masa robi się rzadka.
Na patelni rozgrzać olej. Nakładać cienkie placuszki wielkości około 1 łyżki stołowej. Smażyć na złoto z obu stron.
Podawać od razu po usmażeniu.
Smacznego :)