Idealny czekoladowy krem maślany do tortów i babeczek

Krzysztof
Przepisy
01.11.2014 14:56
Idealny czekoladowy krem maślany do tortów i babeczek

Przepis

* przepis ze „Złotej księgi czekolady” wydawnictwa Olesiejuk

Składniki:

250g miękkiego, niesolonego masła

450g cukru pudru, przesianego

150g ciemnego kakao

150ml mleka w temperaturze pokojowej

Wykonanie:

Masło umieść w misie miksera i miksuj, aż będzie jasne i puszyste. Zmniejsz obroty i, cały czas miksując, dodawaj stopniowo przesiany cukier puder.

Po dodaniu całego cukru, zwiększ obroty miksera i miksuj tak przez około 3 – 4 minuty. Wsyp do masy maślanej kakao i ucieraj dalej na średnich obrotach miksera, dodając po trochu mleko. W razie potrzeby co jakiś czas zdejmuj masę ze ścianek miksera szpatułką, by upewnić się, że masa będzie jednolita.

Gdy już wszystkie składniki się połączą, zwiększ ponownie obroty miksera i ucieraj masę jeszcze przez około minutę, aż będzie gładka i kremowa.

Smacznego :)