Przepis
Składniki:
3 szklanki ryżu
1 opakowanie cynamonu
1kg jabłek
2 tabliczki czekolady mlecznej
2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek
szczypta soli
2 szklanki mleka
posypka
Gotujemy lekko osoloną wodę. Ryż płuszemy w zimnej wodzie i wsypujemy do gotującej wody. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Następnie zasypujemy jedną szklanką cukru i cynamonem, mieszamy aby składniki były równomiernie rozłożone na kawałkach jabłek. Kiedy ryż będzie już klejący odcedzamy go i odstawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie przyżądzamy biszkopt. Białka oddzielamy dokładnie od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę z odrobiną soli. Stopniowo dodajemy połowę pozostałego cukru. Pianę ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z pozostałą częścią cukru a następnie dodajemy do ubitej piany delikatnie mieszając. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy, aż powstanie gładka puszysta masa. Tortownicę smarujemy olejemy i wylewamy naszą biszkoptową masę. Wstawiamy do nagrzanego 180st. piekarnika. Pieczemy ok 30-40 min. (sprawdzamy patyczkiem czy gotowe). Nie wyjmujemy od razu z piekarnika tylko zostawiamy na jakiś czas w środku przy otwartych drzwiczkach.
Wracamy do naszego ryżu, który musimy teraz dokładnie wymieszać z jabłkami.
Wystudzony biszkopt przekrawamy na trzy równej grubości części. Układamy jeden na spód i wykładamy na niego 1/2 masy ryżowej. Ponownie kładziemy biszkopt i pozostałą część ryżu. Na górę kładziemy ostatni kawałek biszkopta.
Pora na polewę. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej dodając do niej stopniowo mleko. Odstawiamy do ostudzenia. Potem polewamy powierzchnię ciasta czekoladą. Wyrównujemy górę i boki nożem i posypujemy posypką.