Muffiny podwójnie czekoladowe z orzechami laskowymi

Krzysztof
Przepisy
02.12.2014 14:22
Muffiny podwójnie czekoladowe z orzechami laskowymi

Przepis

Składniki na około 18 muffinów:

120ml roztopionego niesolonego masła (około 115g)

150ml mleka

1 duże jajko

375g mąki pszennej

55g ciemnego kakao

3 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

200g drobnego cukru do wypieków

75g orzechów laskowych, posiekanych

110g gorzkiej czekolady 60% kakao, posiekanej

Wykonanie:

Jajko roztrzep z roztopionym masłem oraz mlekiem, aż składniki dobrze się połączą.

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól oraz cukier wymieszaj dokładnie w dużej misie. Wmieszaj posiekane orzechy i czekoladę.

Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj tylko do połączenia (nie szkodzi, jeśli gdzieniegdzie widać będzie mąkę). Ciasto powinno być gęste, ale nie suche, więc w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę mleka.

Masę przełóż do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, nakładając do około 3/4 wysokości zagłębień. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 20 – 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu, wystudź na kratce.

Smacznego :)