Czekoladowe babeczki z kremem

Ewelina
Przepisy
28.01.2014 8:06
Czekoladowe babeczki z kremem

Przepis

Składniki na ciasto:

1/2 szklanki brązowego cukru

1 tabliczka gorzkiej czekolady

2 łyżki kakao

80 g masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

1 1/3 szklanki mąki

1 cukier waniliowy

1/2 szklanki mleka

Składniki na krem:

1 budyń waniliowy

350 ml pełnego mleka

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

3 łyżki cukru

1 kostka masła lub margaryny

Przygotowanie:

Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać cukier, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W drugiej roztopione i lekko przestudzone masło, mleko oraz jajka. Suche składniki powoli wsypujemy do płynu i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Na koniec wrzucamy pokrojoną na małe cząstki czekoladę.

Ciasto przekładamy do papilotek ułożonych w blaszce do muffinek. Należy zwrócić uwagę, aby ciasta nie było więcej niż do połowy wysokości, w przeciwnym razie wszytko się wyleje i efekt będzie raczej marny (sama doświadczyłam). Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika czekamy 5 minut i dopiero wykładamy muffinki z blaszki.

Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu z podaną wyżej ilością mleka i cukrem. Musi wyjść gęstszy i nieco słodszy niż zwykle. Przekładamy do większej miski i chłodzimy do temperatury pokojowej.

Masło miksujemy na gładką masę i powoli po łyżce dodajemy budyń. Miksujemy tak długo, aż krem stanie się puszysty. Na koniec dodajemy roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę (najlepiej w kąpieli wodnej).

Nakładamy szprycą cukierniczą na całkowicie zimne muffiny i dowolnie dekorujemy.