Przepis
Krem ciasteczkowy
200ml śmietany ( u mnie 30%)
opakowanie herbatników pełnoziarnistych ( lub mogą być pierniczki)
czekolada orzechowa
laska wanilii
Śmietanę wlewamy do rondelka z grubym dnem. Stawiamy na małym ogniu.
Laskę wanilii przecinamy na pół, wydobywamy z niej ziarenka i przekładamy je do gotującej się śmietany.
Czekoladę łamiemy na kawałki i także przekładamy do rondelka. Mieszamy całość bardzo dokładnie - nie chcemy aby coś nam się przypaliło. Gdy całość zacznie wrzeć, wyłączamy ogień i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.
Ciasteczka przekładamy do malaksera i miksujemy, tak aby powstały okruszki. Jeśli ktoś nie posiada takiego urządzenia, można zastąpić je zwykłym wałkiem kuchennym - ciastka przekładamy do woreczka i rozbijamy je wałkiem ;)
Przekładamy pokruszone ciastka do masy śmietanowo-czekoladowej i bardzo dokładnie mieszamy całość. Jeszcze ciapłą masę przekładamy do słoiczka i odstawiamy do wystygnięcia na ok. 1h. Następnie umieszczamy słoik w lodówce i po 8 godzinach możemy cieszyć się małą porcją słodyczy ;)