Tort czekoladowy

Rurka
Ciasta
09.04.2018 17:57
Tort czekoladowy
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 90 min

Składniki

Ciasto:

 -3 jajka

-0,75 szklanki cukru

-0,75 szklanki mąki ziemniaczanej

-0,5 płaskiej łyżki proszku do pieczenia

-2,5 łyżki mąki tortowej (w biszkopcie czekoladowym 1 łyżka mąki tortowej)

-1,5 łyżki kakao- (tylko w biszkopcie czekoladowym!)

Krem:

-1l kremówki

-tabliczka gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

-kakao do posypania, potarta czekolada, wiórki kokosowe

-alkohol do nasączenia

-woda przegotowana

Przepis

  1. Zaczynamy od kremu. Kremówkę wlewamy do garnka, dodajemy czekoladę. Mieszamy, aż do zagotowania (uważajcie, żeby nie przypalić). Chłodzimy 6-8h (a najlepiej całą noc).
  2. Biszkopt biały: Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę. Składniki sypkie mieszamy w misce. Stopniowo, na wolnych obrotach dodajemy je do ubitych jajek (można przesiać). Przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150°C (w zależności od piekarnika) na około 20-25 min. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia, ponieważ biszkopt opadnie. Po upieczeniu, wyciągamy, czekamy aż ciasto ostygnie. Biszkopt czekoladowy: Ponownie wykonujemy ten punkt (robimy drugi biszkopt). UWAGA. Wykonujemy wszystkie instrukcje tak samo, poza jednym wyjątkiem: dajemy 1 łyżkę mąki tortowej oraz 1,5 łyżki kakao (składniki suche muszą być w tych samych ilościach w obu biszkoptach).
  3. Z upieczonych biszkoptów zdejmujemy wierzchnią część (delikatnie!). Dzielimy ciasto na pół za pomocą nitki. Nacięłam biszkopty na rogach i przecięłam je nitką.
  4. Kremówkę z czekoladą ubijamy na wysokich obrotach.
  5. 1/4 szklanki wódki dolewamy do 1/4 szklanki wody przegotowanej. Pierwszy blat ciasta wkładamy na talerz i nasączamy. Nie należy dawać zbyt dużo alkoholu, ponieważ całkowicie zdominuje smak ciasta.
  6. Wykładamy 1/5 kremu, później jeszcze raz biszkopt (inny kolor), alkohol, krem i dwa razy ponownie to samo (układamy biszkopty na zmianę; ciemny-jasny, itd.). Została nam 1/5 kremu do wysmarowania brzegów ciasta.
  7. Wierzch ciasta możemy udekorować potartą czekoladą, kakao, wiórkami kokosowymi, itd. Brzegi ciasta wyłożyłam pokruszoną wierzchnią ciasta. Możecie użyć potartej czekolady, zostawiam do Waszej inwencji twórczej😉 Schładzamy tort w lodówce.

Możecie pokombinować, użyć tylko biszkoptu białego albo tylko czekoladowego. Dekoracje także możecie zmienić. Na warstwy z kremem możecie dorzucić np. pokrojone orzechy (u mnie w kuchni orzechy są zakazane przez alergię) lub świeże owoce.

Zapraszam na mojego bloga :)
https://rurkazkremem01.blogspot.com/