- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 90 min
Składniki
Ciasto:
-3 jajka
-0,75 szklanki cukru
-0,75 szklanki mąki ziemniaczanej
-0,5 płaskiej łyżki proszku do pieczenia
-2,5 łyżki mąki tortowej (w biszkopcie czekoladowym 1 łyżka mąki tortowej)
-1,5 łyżki kakao- (tylko w biszkopcie czekoladowym!)
Krem:
-1l kremówki
-tabliczka gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
-kakao do posypania, potarta czekolada, wiórki kokosowe
-alkohol do nasączenia
-woda przegotowana
Przepis
- Zaczynamy od kremu. Kremówkę wlewamy do garnka, dodajemy czekoladę. Mieszamy, aż do zagotowania (uważajcie, żeby nie przypalić). Chłodzimy 6-8h (a najlepiej całą noc).
- Biszkopt biały: Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę. Składniki sypkie mieszamy w misce. Stopniowo, na wolnych obrotach dodajemy je do ubitych jajek (można przesiać). Przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150°C (w zależności od piekarnika) na około 20-25 min. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia, ponieważ biszkopt opadnie. Po upieczeniu, wyciągamy, czekamy aż ciasto ostygnie. Biszkopt czekoladowy: Ponownie wykonujemy ten punkt (robimy drugi biszkopt). UWAGA. Wykonujemy wszystkie instrukcje tak samo, poza jednym wyjątkiem: dajemy 1 łyżkę mąki tortowej oraz 1,5 łyżki kakao (składniki suche muszą być w tych samych ilościach w obu biszkoptach).
- Z upieczonych biszkoptów zdejmujemy wierzchnią część (delikatnie!). Dzielimy ciasto na pół za pomocą nitki. Nacięłam biszkopty na rogach i przecięłam je nitką.
- Kremówkę z czekoladą ubijamy na wysokich obrotach.
- 1/4 szklanki wódki dolewamy do 1/4 szklanki wody przegotowanej. Pierwszy blat ciasta wkładamy na talerz i nasączamy. Nie należy dawać zbyt dużo alkoholu, ponieważ całkowicie zdominuje smak ciasta.
- Wykładamy 1/5 kremu, później jeszcze raz biszkopt (inny kolor), alkohol, krem i dwa razy ponownie to samo (układamy biszkopty na zmianę; ciemny-jasny, itd.). Została nam 1/5 kremu do wysmarowania brzegów ciasta.
- Wierzch ciasta możemy udekorować potartą czekoladą, kakao, wiórkami kokosowymi, itd. Brzegi ciasta wyłożyłam pokruszoną wierzchnią ciasta. Możecie użyć potartej czekolady, zostawiam do Waszej inwencji twórczej😉 Schładzamy tort w lodówce.
Możecie pokombinować, użyć tylko biszkoptu białego albo tylko czekoladowego. Dekoracje także możecie zmienić. Na warstwy z kremem możecie dorzucić np. pokrojone orzechy (u mnie w kuchni orzechy są zakazane przez alergię) lub świeże owoce.
Zapraszam na mojego bloga :)
https://rurkazkremem01.blogspot.com/