Przepis
Ciasto kruche z jabłkami i budyniem, inaczej szarlotka z budyniem
Delikatne, ostatnio bardzo modne ciasto kruche z jabłkami i budyniem – smaczne i eleganckie. Moja szarlotka wygląda skromniutko, ale dzięki użyciu kolorowego budyniu można uzyskać ciekawy efekt wizualny.
CIASTO:
45 dag mąki pszennej – u mnie typ 650
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 dag margaryny
1 jajko
2 żółtka
w razie potrzeby łyżka kwaśnej śmietany – jeśli ciasto nie chce się zagnieść
OBŁOŻENIE:
bułka tarta do posypania ciasta pod jabłkami
4 jabłka średniej wielkości
cynamon
BUDYŃ:
2 budynie śmietankowe z białą czekoladą
3 szklanki mleka
3 łyżki cukru
WYKONANIE:
Przesianą mąkę wymieszałam z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
Dodałam zimną margarynę i dokładnie wysiekałam ją z mąką.
Dodałam jajko i żółtka. Najpierw czubkiem noża, a potem szybko dłonią zagniotłam ciasto.
Podzieliłam je na dwie części i zawinęłam w folię spożywczą.
Jedną część na 2 godziny włożyłam do lodówki, a drugą do zamrażarki.
Blachę o wymiarach 24x29 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Dno wykleiłam ciastem z lodówki, posypałam je bułką tartą.
Jabłka umyłam, osuszyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam na ósemki. Ułożyłam je na cieście i posypałam cynamonem.
Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni z termo obiegiem.
Ugotowałam budyń i gorący wyłożyłam na jabłka, wyrównałam powierzchnię.
Na wierzch starłam na dużych oczkach tarki ciasto z zamrażarki.
Blachę wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam około 45 minut.
Po wystudzeniu można ciasto oprószyć cukrem pudrem.