Szarlotka z budyniem

Ewelina
Ciasta
26.10.2014 20:07
Szarlotka z budyniem

Przepis

Szarlotka z budyniem

Szarlotka jest jednym z naszych ulubionych ciast. Ostatnio prezentowałam ciasteczka z jabłkiem, które smakują jak szarlotka, dzisiaj polecam szarlotkę z budyniem. Sezon jabłkowy w pełni, dlatego warto spróbować. Jabłka można zetrzeć na tarce o grubych oczkach jeśli nie lubicie kawałków owoców w cieście. Ciasto aromatyczne, bardzo kruche bo z dodatkiem mąki krupczatki, idealne :)

Szarlotka z budyniem

Składniki na formę 24 x x 24cm:

Na kruche ciasto:

200g mąki tortowej

200g mąki krupczatki

180g masła lub margaryny

3 żółtka

3 łyżki kwaśnej śmietany

100g cukru pudru

łyżka cukru z prawdziwą wanilią

łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę jabłkową:

1,5 kg jabłek

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

cukier kryształ (do smaku)

łyżeczka cynamonu

sok z połowy cytryny

Na budyń:

800ml mleka

2 budynie waniliowe

Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Kruche ciasto: wszystkie składniki zagniatamy w gładkie ciasto, dzielimy na 2 równe części, jedną schładzamy godzinę w lodówce, drugą wkładamy do zamrażalnika.

Schłodzoną w lodówce porcję ciasta rozwałkowujemy bezpośrednio na papierze do pieczenia na wymiar blaszki, przekładamy do formy, dociskamy palcami, nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 minut w 190 stopniach.

Masa jabłkowa: jabłka obieramy, wydrążamy gniada nasienne i kroimy w większą kostkę. Wrzucamy je na dużą patelnię, dodajemy cukier z wanilią, cukier kryształ, cynamon i sok z cytryny i prażymy, aż sok z jabłek odparuje. Odstawiamy do przestudzenia.

Budyń: 600ml mleka wlewamy do rondelka i zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie. Wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy do zgęstnienia.

Na podpieczony spód wykładamy masę z jabłek, wyrównujemy. Na jabłka wlewamy gorący budyń. Wyrównujemy. Na wierzch ciasta na tarce o dużych oczkach ścieramy zamrożone kruche ciasto. Ciasto pieczmy około 40 minut w 190 stopniach. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

SMACZNEGO!