Ciasto jabłkowo-budyniowe

Ewelina
Ciasta
02.07.2014 13:10
Ciasto jabłkowo-budyniowe

Przepis

szkl mąki

3 jajka

20 dag cukru

1 cukier waniliowy

kostka margaryny

4 łyżeczki proszku do pieczenia

1l mleka

2 budynie śmietankowe

50 dag jabłek

cukier puder do posypania

Margarynę posiekać z mąką i proszkiem, dodać jajka rozbełtane z cukrami i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i ułożyć na blaszkę (24x36cm) posmarowaną masłem. Nakłuć widelcem.Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Ułożyć na cieście. Zalać gorącym budyniem. Drugą połowę ciasta poskubać i rozsypać na budyń. Piec w temperaturze 170 stopni do zarumienienia (przez ok pól godziny). Ostudzić. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego!