Przepis
szkl mąki
3 jajka
20 dag cukru
1 cukier waniliowy
kostka margaryny
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1l mleka
2 budynie śmietankowe
50 dag jabłek
cukier puder do posypania
Margarynę posiekać z mąką i proszkiem, dodać jajka rozbełtane z cukrami i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i ułożyć na blaszkę (24x36cm) posmarowaną masłem. Nakłuć widelcem.Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Ułożyć na cieście. Zalać gorącym budyniem. Drugą połowę ciasta poskubać i rozsypać na budyń. Piec w temperaturze 170 stopni do zarumienienia (przez ok pól godziny). Ostudzić. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!