Krem z czerwonej kapusty

Ewelina
Zupy
24.10.2014 21:29
Krem z czerwonej kapusty

Przepis

Składniki:

500 g posiekanej czerwonej kapusty

350 ml bulionu warzywnego

2 średnie czerwone cebule

2 średnie buraki

2 małe ziemniaki

2 ząbki czosnku

4 łyżki śmietany

1 jabłko

2-3 łyżki oliwy

sok z połowy cytryny

około 1 łyżeczka kuminu

1/2 szklanki mleka

pieprz biały

sól

Przygotowanie:

Buraki obieramy,kroimy w kostkę,zalewamy 300 ml wody i gotujemy około 15-20 minut.Odcedzamy zachowując wodę z buraczków.Do wody dodajemy sok z cytryny.Cebulę i czosnek obieramy.W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę,czosnek i nasiona kuminu roztarte w moździerzu.Dodajemy sól,pierz i mieszając podsmażamy.W tym czasie kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do garnka z cebulą.Podsmażamy wszystko razem około 5 minut,mieszając.Ziemniaki i jabłko obieramy,kroimy w kostkę.Dodajemy razem z burakami do kapusty.Wszystko zalewamy bulionem tak,aby warzywa były lekko przykryte.Dusimy pod przykryciem do momentu,aż warzywa będą miękkie.Kiedy zupa będzie gotowa miksujemy ją na gładki krem dodając wodę z buraczków i mleko.Ponownie zagotowujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.Podajemy ze śmietaną,grzankami lub świeżym pieczywem.