Przepis
Składniki:
500 g posiekanej czerwonej kapusty
350 ml bulionu warzywnego
2 średnie czerwone cebule
2 średnie buraki
2 małe ziemniaki
2 ząbki czosnku
4 łyżki śmietany
1 jabłko
2-3 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
około 1 łyżeczka kuminu
1/2 szklanki mleka
pieprz biały
sól
Przygotowanie:
Buraki obieramy,kroimy w kostkę,zalewamy 300 ml wody i gotujemy około 15-20 minut.Odcedzamy zachowując wodę z buraczków.Do wody dodajemy sok z cytryny.Cebulę i czosnek obieramy.W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę,czosnek i nasiona kuminu roztarte w moździerzu.Dodajemy sól,pierz i mieszając podsmażamy.W tym czasie kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do garnka z cebulą.Podsmażamy wszystko razem około 5 minut,mieszając.Ziemniaki i jabłko obieramy,kroimy w kostkę.Dodajemy razem z burakami do kapusty.Wszystko zalewamy bulionem tak,aby warzywa były lekko przykryte.Dusimy pod przykryciem do momentu,aż warzywa będą miękkie.Kiedy zupa będzie gotowa miksujemy ją na gładki krem dodając wodę z buraczków i mleko.Ponownie zagotowujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.Podajemy ze śmietaną,grzankami lub świeżym pieczywem.