Przepis
Składniki na 6 mini babek:
225g miękkiego, niesolonego masła
225g drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
1 łyżka likieru kokosowego (można pominąć)
225g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g wiórków kokosowych
Na polewę:
100g mlecznej czekolady
100g gorzkiej czekolady (70% kakao)
Wykonanie:
Masło oraz cukier utrzyj na jasną, puszystą masę. Wbijaj pojedynczo jajka, ucierając dokładnie po każdym dodaniu.
Wmieszaj do masy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe.
Przełóż ciasto do foremek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką, nakładając do około 3/4 wysokości.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 25 minut, aż babki wyrosną, a patyczek wbity w środek będzie suchy po wyjęciu.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw na kilka minut w foremkach, po czym wyjmij ostrożnie i przełóż na kratkę do studzenia.
Podczas gdy babki stygną, oba rodzaje czekolady posiekaj drobno i rozpuść w kąpieli wodnej. Wymieszaj i polej wystudzone babki, po czym odstaw je, by czekolada mogła zastygnąć.
Smacznego :)