Mini babki kokosowe

Krzysztof
Przepisy
30.10.2014 21:13
Mini babki kokosowe

Przepis

Składniki na 6 mini babek:

225g miękkiego, niesolonego masła

225g drobnego cukru do wypieków

4 duże jajka

1 łyżka likieru kokosowego (można pominąć)

225g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100g wiórków kokosowych

Na polewę:

100g mlecznej czekolady

100g gorzkiej czekolady (70% kakao)

Wykonanie:

Masło oraz cukier utrzyj na jasną, puszystą masę. Wbijaj pojedynczo jajka, ucierając dokładnie po każdym dodaniu.

Wmieszaj do masy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe.

Przełóż ciasto do foremek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką, nakładając do około 3/4 wysokości.

Piecz w temperaturze 180°C przez około 25 minut, aż babki wyrosną, a patyczek wbity w środek będzie suchy po wyjęciu.

Wyjmij z piekarnika i pozostaw na kilka minut w foremkach, po czym wyjmij ostrożnie i przełóż na kratkę do studzenia.

Podczas gdy babki stygną, oba rodzaje czekolady posiekaj drobno i rozpuść w kąpieli wodnej. Wymieszaj i polej wystudzone babki, po czym odstaw je, by czekolada mogła zastygnąć.

Smacznego :)