Przepis
Krem z buraków
Składniki na 4 porcje:
4 buraki
2 ziemniaki
kawałek selera
1 cebula
2 łyżki płatków migdałowych
1 l bulionu warzywnego
przyprawy: sól, pieprz
4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
3 łyżki słonecznika, uprażonego
łyżeczka masła
Wykonanie:
Buraki, ziemniaki, seler i cebulę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na łyżce tłuszczu w garnku, po kilku minutach dodajemy buraki, ziemniaki, seler oraz płatki migdałowe. Smażymy około 5 minut. Wlewamy bulion i gotujemy, aż wszystkie warzywa zmiękną. Zupę odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie dodajemy masło i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Krem rozlewamy na talerze, na środek nakładamy łyżkę śmietany i obsypujemy prażonym słonecznikiem.
SMACZNEGO!