Krem z buraków

Ewelina
Zupy
19.01.2015 9:04
Krem z buraków

Przepis

Krem z buraków

Składniki na 4 porcje:

4 buraki

2 ziemniaki

kawałek selera

1 cebula

2 łyżki płatków migdałowych

1 l bulionu warzywnego

przyprawy: sól, pieprz

4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany

3 łyżki słonecznika, uprażonego

łyżeczka masła

Wykonanie:

Buraki, ziemniaki, seler i cebulę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na łyżce tłuszczu w garnku, po kilku minutach dodajemy buraki, ziemniaki, seler oraz płatki migdałowe. Smażymy około 5 minut. Wlewamy bulion i gotujemy, aż wszystkie warzywa zmiękną. Zupę odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie dodajemy masło i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Krem rozlewamy na talerze, na środek nakładamy łyżkę śmietany i obsypujemy prażonym słonecznikiem.

SMACZNEGO!