Przepis
Składniki:
6 średnich tortilli gotowych
1 1/2 szklanki mięsa z kurczaka, upieczonego i pokrojonego na małe kawałki
1 1/2 szklanki miksu serów: mozzarelli i cheddara, startych na tarce
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 1/2 szklanki bulionu drobiowego
3/4 szklanki śmietany do sosów
1/4 szklanki marynowanych papryczek pepperoni, posiekanych
Przygotowanie:
Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść odpowiedniej wielkości naczynie do zapiekania.
Wymieszaj kurczaka z połową sera i zawiń je w tortille. Układaj je obok siebie w naczyniu do zapiekania.
W rondelku najlepiej z grubym dnem, rozpuść na dużym ogniu masło i wmieszaj trzepaczką mąkę. Smaż ok. minuty i cały czas mieszając trzepaczką dolewaj bulion drobiowy. Gotuj, aż sos zgęstnie.
Dodaj śmietanę i papryczki, dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia.
Polej tortille sosem i posyp resztą serów.
Piecz w piekarniku ok. 25 minut, następnie włącz funkcję grilla i zapiekaj kolejne kilka minut, aż wierzch się ładnie zarumieni.
Wyjmij z piekarnika i podawaj z sałatką.
Smacznego!