Enchilladas - czyli zapiekane tortille

Krzysztof
Obiad
28.02.2014 8:56
Enchilladas - czyli zapiekane tortille

Przepis

Składniki:

6 średnich tortilli gotowych

1 1/2 szklanki mięsa z kurczaka, upieczonego i pokrojonego na małe kawałki

1 1/2 szklanki miksu serów: mozzarelli i cheddara, startych na tarce

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

1 1/2 szklanki bulionu drobiowego

3/4 szklanki śmietany do sosów

1/4 szklanki marynowanych papryczek pepperoni, posiekanych

Przygotowanie:

Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść odpowiedniej wielkości naczynie do zapiekania.

Wymieszaj kurczaka z połową sera i zawiń je w tortille. Układaj je obok siebie w naczyniu do zapiekania.

W rondelku najlepiej z grubym dnem, rozpuść na dużym ogniu masło i wmieszaj trzepaczką mąkę. Smaż ok. minuty i cały czas mieszając trzepaczką dolewaj bulion drobiowy. Gotuj, aż sos zgęstnie.

Dodaj śmietanę i papryczki, dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia.

Polej tortille sosem i posyp resztą serów.

Piecz w piekarniku ok. 25 minut, następnie włącz funkcję grilla i zapiekaj kolejne kilka minut, aż wierzch się ładnie zarumieni.

Wyjmij z piekarnika i podawaj z sałatką.

Smacznego!