Przepis
Składniki na 12 mini serniczków:
Spód ciasteczkowy:
1 szklanka pokruszonych ciasteczek pełnoziarnistych typu digestives
60g niesolonego masła, roztopionego
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżki drobnego cukru do wypieków
Na masę serową:
1 szklanka puree z dyni
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki imbiru
250g twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego twarogu sernikowego z wiaderka)
150g serka mascarpone
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Krem śmietanowy:
1 szklanka śmietany kremówki 36% (jeżeli macie dostęp użyjcie double cream)
2 łyżki serka mascarpone (opcjonalnie)
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Pokruszone ciasteczka wymieszaj z przyprawami, cukrem oraz roztopionym i przestudzonym masłem. Tak powstałą masę rozdziel równomiernie pomiędzy 12 papilotek umieszczonych w formie na muffiny i dociśnij mocno do dna. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw w formie do całkowitego wystudzenia. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150°C.
W międzyczasie przygotuj masę serową. Dyniowe puree wymieszaj w misce z cynamonem, imbirem oraz gałką muszkatołową i odstaw na bok.
Twaróg oraz mascarpone umieść wraz z cukrem w misie miksera i ucieraj, aż masa będzie puszysta i napowietrzona. Dodawaj pojedynczo jajka, miksując dokładnie na średnich obrotach, aż całość się połączy. Na koniec wmieszaj ekstrakt waniliowy.
Do masy serowej dodaj przyprawione puree z dyni i miksuj, aż wszystkie składniki się połączą i całość będzie jednolita.
Masę wlej na wystudzone spody, wypełniając papilotki niemal po brzegi i piecz przez 25 – 30 minut, aż wierzch się zetnie.
Upieczone serniczki pozostaw w formie do wystygnięcia, po czym wstaw na minimum 3 godziny do lodówki.
Przed podaniem przygotuj krem. Kremówkę ubij z mascarpone, cynamonem oraz ekstraktem waniliowym na sztywną masę. Udekoruj nią serniczki, po czym oprósz je gałką muszkatołową.
Smacznego :)