Sernik dyniowy

Ewelina
Ciasta
26.10.2014 19:53
Sernik dyniowy

Przepis

Sernik dyniowy

Ostatnio mam bzika na punkcie dyni ;) Więc spodziewajcie się u mnie jeszcze kilka przepisów na to wdzięczne warzywo. Dziś proponuję Wam sernik z musem z dyni. Jest po prostu obłędny. Sernik należy do tych ciężkich, wilgotnych i rozpływających się w ustach. Ma piękny, intensywny żółty kolor. Moi goście byli nim zachwyceni. Wam też polecam z całego serca :)

Spód:

150g herbatników

60g stopionej margaryny

szcz. przyprawy do piernika

Sernik:

75 dag sera białego

1 szkl musu z dyni*

3 jajka

puszka mleka skondensowanego słodzonego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią i nutką kardamonu Kamis

szcz. przyprawy korzennej

cukier puder do posypania

Spód: Herbatniki drobno pokruszyć. Można je wsypać do foliowego woreczka i rozkruszyć wałkiem.Margarynę stopić i wymieszać z ciastkami. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać herbatniki i dokładnie docisnąć do dna. Tortownicę włożyć do lodówki.

Sernik: składniki powinny być w temp. pokojowej. Twaróg zmielić 3-krotnie. Do miski dodać mus z dyni, mleko skondensowane, jajka, mąki i przyprawę oraz cukier. Wymieszać do czasu połączenia się składników. Masę wylać na schłodzony spód. Piekarnik nagrzać do temp. 150 st (grzanie góra-dół). Na spód wstawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Sernik piec ok 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. Następnie przełożyć do lodówki i chłodzić całą noc. Sernik oprószyć cukrem pudremSernik: składniki powinny być w temp. pokojowej. Twaróg zmielić 3-krotnie. Do miski dodać mus z dyni, mleko skondensowane, jajka, mąki i przyprawę oraz cukier. Wymieszać do czasu połączenia się składników. Masę wylać na schłodzony spód. Piekarnik nagrzać do temp. 150 st (grzanie góra-dół). Na spód wstawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Sernik piec ok 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. Następnie przełożyć do lodówki i chłodzić całą noc. Sernik oprószyć cukrem pudrem.

* Mus z dyni można przygotować przez upieczenie lub duszenie kawałków dyni (z odrobiną wody) do miękkości i zmiksowaniu na gładką papkę.