Składniki
20 sztuk ciasteczek Oreo
6 łyżek masła
1 kg sera na sernik (twaróg sernikowy)
¾ szklanki białego cukru
½ szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki cukru wanilinowego
350 gram zblendowanej dyni
4 jajka
2 łyżki mąki
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
Rozmiar blaszki:
Średnica 21 cm
Przepis
Ciasteczka oreo blendujemy, następnie dodajemy do nich roztopione masło i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasteczka wykładamy na spód naszej blaszki, która wcześniej została już wyłożona papierem do pieczenia.
W dużej misce łączymy ze sobą kilogram sera na sernik , ¾ szklanki białego cukru, ½ szklanki cukru trzcinowego oraz dwoma łyżeczkami cukru wanilinowego.
Całość dokładnie miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników.
Do tak przygotowanej masy dodajemy 350 gram zblendowanej dyni, 4 jajka oraz dwie łyżki mąki pszennej.
Całość ponownie dokładnie miksujemy i przelewamy do blaszki do pieczenia.
Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostudzenia. Ostudzone ciasto polewamy płynną czekoladą.
Przygotowanie dyni:
Dynię pokryliśmy w małe kawałki i piekliśmy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie odstawiliśmy do ostudzenia i zblendowaliśmy.