Sernik dyniowy z polewą czekoladową

Ewelina
Ciasta
27.11.2017 17:02
Sernik dyniowy z polewą czekoladową

Składniki

20 sztuk ciasteczek Oreo

6 łyżek masła

1 kg sera na sernik (twaróg sernikowy)

¾ szklanki białego cukru

½ szklanki cukru trzcinowego

2 łyżeczki cukru wanilinowego

350 gram zblendowanej dyni

4 jajka

2 łyżki mąki

Dodatkowo:

polewa czekoladowa

Rozmiar blaszki:

Średnica 21 cm

Przepis

Ciasteczka oreo blendujemy, następnie dodajemy do nich roztopione masło i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasteczka wykładamy na spód naszej blaszki, która wcześniej została już wyłożona papierem do pieczenia.

Zdjęcie Sernik dyniowy z polewą czekoladową #1

Zdjęcie Sernik dyniowy z polewą czekoladową #2

Zdjęcie Sernik dyniowy z polewą czekoladową #3


W dużej misce łączymy ze sobą kilogram sera na sernik , ¾ szklanki białego cukru, ½ szklanki cukru trzcinowego oraz dwoma łyżeczkami cukru wanilinowego.

Zdjęcie Sernik dyniowy z polewą czekoladową #4

Zdjęcie Sernik dyniowy z polewą czekoladową #5

Zdjęcie Sernik dyniowy z polewą czekoladową #6

Zdjęcie Sernik dyniowy z polewą czekoladową #7

Całość dokładnie miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników.

Zdjęcie Sernik dyniowy z polewą czekoladową #8

Do tak przygotowanej masy dodajemy 350 gram zblendowanej dyni, 4 jajka oraz dwie łyżki mąki pszennej.

Zdjęcie Sernik dyniowy z polewą czekoladową #9
Zdjęcie Sernik dyniowy z polewą czekoladową #10
Zdjęcie Sernik dyniowy z polewą czekoladową #11

Całość ponownie dokładnie miksujemy i przelewamy do blaszki do pieczenia.

Zdjęcie Sernik dyniowy z polewą czekoladową #12

Zdjęcie Sernik dyniowy z polewą czekoladową #13
Zdjęcie Sernik dyniowy z polewą czekoladową #14

Zdjęcie Sernik dyniowy z polewą czekoladową #15

Zdjęcie Sernik dyniowy z polewą czekoladową #16
Sernik pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni. I gotowe.

Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostudzenia. Ostudzone ciasto polewamy płynną czekoladą.

Przygotowanie dyni:

Dynię pokryliśmy w małe kawałki i piekliśmy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie odstawiliśmy do ostudzenia i zblendowaliśmy.

Zdjęcie Sernik dyniowy z polewą czekoladową #17

Zdjęcie Sernik dyniowy z polewą czekoladową #18

Zdjęcie Sernik dyniowy z polewą czekoladową #19