Chrupiące kotleciki curry na patyku

Małgorzata
Obiad
06.03.2016 10:27
Chrupiące kotleciki curry na patyku

Składniki

600 g piersi z kurczaka

1 żółtko

4 ząbki czosnku

1 szklanka płatków kukurydzianych

2-3 łyżeczki curry

1/2 łyżeczki ostrej papryki

3-4 łyżki bulionu drobiowego

1-2 łyżki otrębów mielonych

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

pieprz

sól

Dodatkowo:

patyczki do szaszłyków

Przepis

Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie mielimy ją w maszynce do mięsa. Dodajemy żółtko, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki owsiane, bulion oraz natkę pietruszki. Przyprawiamy curry, papryką, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Płatki kukurydziane rozdrabniamy blenderem. Mięso dzielimy na około 10 porcji. Każdą formujemy mokrymi dłońmi na podłużny kształt. Otaczamy w płatkach kukurydzianych, wbijamy patyk do szaszłyka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 190’C. Podajemy z frytkami, surówką i ulubionym sosem.