Przepis
Składniki na 3 porcje:
Pierś z kurczaka (30 dag)
1 mała cukinia
Ząbek czosnku
1 mała cebula
10-15 dag pieczarek
Pół czerwonej papryki
250 g makaronu np. kolanka, muszelki (u mnie fusilli corti)
250ml bulionu lub wody (plus pół kostki rosołowej)
70 g koncentratu pomidorowego (mała puszka)
Sól
Pieprz
Olej
Przyprawa do kuchni meksykańskiej Kamis (ja dałam 1,5 łyżki, ale to zależy jak ostre ma być Wasze danie)
Przygotowanie:
1. W osolonej wodzie ugotować makaron (al dente), odcedzić go.
2. Pieczarki pokroić na półtalarki, a resztę warzyw i mięso w kostkę.
3. Pieczarki i mięso usmażyć na patelni, posolić i popieprzyć.
4. Następnie zeszklić cebulę i czosnek.
5. Zalać bulionem lub wodą.
6. Dodać paprykę i cukinię.
7. Dodać przyprawę do kuchni meksykańskiej
8. Następnie dodać koncentrat pomidorowy.
9. Gdy mniej więcej połowa wody wyparuje, dodajemy gorący makaron. Wszystko wymieszać.