Meksyk po polsku!

Krzysztof
Makarony
22.10.2014 19:40
Meksyk po polsku!

Przepis

Składniki na 3 porcje:

Pierś z kurczaka (30 dag)

1 mała cukinia

Ząbek czosnku

1 mała cebula

10-15 dag pieczarek

Pół czerwonej papryki

250 g makaronu np. kolanka, muszelki (u mnie fusilli corti)

250ml bulionu lub wody (plus pół kostki rosołowej)

70 g koncentratu pomidorowego (mała puszka)

Sól

Pieprz

Olej

Przyprawa do kuchni meksykańskiej Kamis (ja dałam 1,5 łyżki, ale to zależy jak ostre ma być Wasze danie)

Przygotowanie:

1. W osolonej wodzie ugotować makaron (al dente), odcedzić go.

2. Pieczarki pokroić na półtalarki, a resztę warzyw i mięso w kostkę.

3. Pieczarki i mięso usmażyć na patelni, posolić i popieprzyć.

4. Następnie zeszklić cebulę i czosnek.

5. Zalać bulionem lub wodą.

6. Dodać paprykę i cukinię.

7. Dodać przyprawę do kuchni meksykańskiej

8. Następnie dodać koncentrat pomidorowy.

9. Gdy mniej więcej połowa wody wyparuje, dodajemy gorący makaron. Wszystko wymieszać.