Przepis
Składniki na 2 kokilki o śr. 11cm:
2 cukinie (u mnie mała i średnia)
25 dag mięsa mielonego wieprzowego
2-4 plastry sera żółtego (zależy od wielkości)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
Przyprawa do kuchni włoskiej Kamis
½ szklanki przecieru pomidorowego
Bazylia
Oregano
Sól
Pieprz
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię umyć, obrać, pokroić na podłużne plastry. Posypać przyprawą włoską. Patelnię (ja użyłam tej do naleśników) posmarować olejem za pomocą pędzla. Ułożyć na niej cukinię i podsmażyć z obu stron. Następnie połowę wyłożyć na dnie kokilek.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Zeszklić na patelni na odrobinie oleju. Dodać mięso i smażyć do miękkości. Pod koniec dodać przecier pomidorowy. Całość doprawić bazylią i oregano.
Mięso wyłożyć do kokilek. Przykryć drugą połową cukinii. Posypać startym serem żółtym lub ułożyć plastry.
Piec w 180 stopniach ok. 20-25 minut.
Smacznego,