Tarta cappuccino

Krzysztof
Ciasta
22.10.2014 19:31
Tarta cappuccino

Przepis

Składniki na foremkę o średnicy 27 cm:

Ciasto:

250 g mąki

100 g masła

100 g cukru pudru

2 łyżki kakao

2 jajka

szczypta soli

Masa cappuccino:

330 ml śmietanki 30%

250 g mascarpone

5 łyżek cappuccino

½ szklanki gorącej wody

2 łyżki cukru pudru

1,5 - 2 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku

Dodatkowo:

½ tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować na kształt koła i wyłożyć ciastem formę. Wstawić formę z ciastem ponownie do lodówki na 20 minut. Po upływie tego czasu nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć na wierzch papier i wsypać fasolę lub ryż w celu obciążenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Następnie usunąć papier i piec jeszcze przez 15 minut. Pozostawić do wystudzenia.

Krem: Przygotować esencję cappuccino – tzn. proszek wymieszać z gorącą wodą. Wystudzić. Schłodzoną śmietankę ubić, następnie połączyć z serkiem mascarpone, a następnie z esencją cappuccino. We wrzątku rozpuścić żelatynę i połączyć z masą. Krem wyłożyć na wystudzony spód. Wierzch udekorować startą czekoladą. Wstawić do lodówki do stężenia kremu na ok. 2h, a najlepiej całą noc.