Przepis
Składniki na foremkę o średnicy 27 cm:
Ciasto:
250 g mąki
100 g masła
100 g cukru pudru
2 łyżki kakao
2 jajka
szczypta soli
Masa cappuccino:
330 ml śmietanki 30%
250 g mascarpone
5 łyżek cappuccino
½ szklanki gorącej wody
2 łyżki cukru pudru
1,5 - 2 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
Dodatkowo:
½ tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować na kształt koła i wyłożyć ciastem formę. Wstawić formę z ciastem ponownie do lodówki na 20 minut. Po upływie tego czasu nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć na wierzch papier i wsypać fasolę lub ryż w celu obciążenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Następnie usunąć papier i piec jeszcze przez 15 minut. Pozostawić do wystudzenia.
Krem: Przygotować esencję cappuccino – tzn. proszek wymieszać z gorącą wodą. Wystudzić. Schłodzoną śmietankę ubić, następnie połączyć z serkiem mascarpone, a następnie z esencją cappuccino. We wrzątku rozpuścić żelatynę i połączyć z masą. Krem wyłożyć na wystudzony spód. Wierzch udekorować startą czekoladą. Wstawić do lodówki do stężenia kremu na ok. 2h, a najlepiej całą noc.