Zapiekane muszle makaronowe

Krzysztof
Zapiekanki
22.10.2014 17:33
Zapiekane muszle makaronowe

Przepis

Składniki na 4 porcje:

250g makaron conchiglioni

500 – 600 g mięsa mielonego

Ząbek czosnku

Puszka pomidorów (krojone)

2-3 łyżki koncentratu pomidorowego + około pół słoiczka na sos do wypełnienia dna

1 cebula

Olej do smażenia

Starty ser żółty - około 20 dag

Sól

Pieprz

½ łyżeczki bazylii

½ łyżeczki oregano

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente. Odcedzić, oblać zimną wodą i każdą muszlę oddzielnie ułożyć na talerzu.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju.

Dodać mięso, smażyć do czasu, gdy nie będzie surowe. Posolić i popieprzyć do smaku.

Pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy (2 łyżki) dodać do mięsa. Dusić do czasu, gdy pomidory się nie rozpadną. Doprawić bazylią i oregano.

Resztę koncentratu pomidorowego rozcieńczyć z odrobiną wody (konsystencja sosu – nie za rzadkie, ale i nie za gęste), posolić popieprzyć, dodać bazylię i oregano. Wylać to na spód naczynia żaroodpornego ( ja wylałam na przykrywkę i właściwą część naczynia).

Makaron nadziewać mięsem, układać w naczyniu na sos.

Całość posypać startym serem żółtym.

Zapiekać w piekarniku w 180 stopniach przez około 15 minut.