Przepis
Składniki na 4 porcje:
250g makaron conchiglioni
500 – 600 g mięsa mielonego
Ząbek czosnku
Puszka pomidorów (krojone)
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego + około pół słoiczka na sos do wypełnienia dna
1 cebula
Olej do smażenia
Starty ser żółty - około 20 dag
Sól
Pieprz
½ łyżeczki bazylii
½ łyżeczki oregano
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Odcedzić, oblać zimną wodą i każdą muszlę oddzielnie ułożyć na talerzu.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju.
Dodać mięso, smażyć do czasu, gdy nie będzie surowe. Posolić i popieprzyć do smaku.
Pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy (2 łyżki) dodać do mięsa. Dusić do czasu, gdy pomidory się nie rozpadną. Doprawić bazylią i oregano.
Resztę koncentratu pomidorowego rozcieńczyć z odrobiną wody (konsystencja sosu – nie za rzadkie, ale i nie za gęste), posolić popieprzyć, dodać bazylię i oregano. Wylać to na spód naczynia żaroodpornego ( ja wylałam na przykrywkę i właściwą część naczynia).
Makaron nadziewać mięsem, układać w naczyniu na sos.
Całość posypać startym serem żółtym.
Zapiekać w piekarniku w 180 stopniach przez około 15 minut.