Krem z zielonego groszku

Małgorzata
Zupy
22.10.2014 19:07
Krem z zielonego groszku

Przepis

Składniki:

450 g mrożonego groszku

800 ml bulionu warzywnego

4 średnie ziemniaki

1 mała marchewka

2 łyżki masła (najlepiej ghee)

1/2 cebuli

4 ząbki czosnku

odrobina imbiru mielonego

szczypta papryki chilli

pieprz biały

sól

Przygotowanie:

Marchewkę i ziemniaki obieramy,kroimy w kostkę.W rondelku rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.Podsmażamy chwilę,aż cebulka się zeszkli.Dodajemy marchew i ziemniaki.Wszystko podsmażamy przez około 2-3 minuty,mieszając.Zalewamy bulionem,dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem do czasu,aż warzywa będą miękkie.Na koniec dodajemy groszek zielony i gotujemy jeszcze około 5 minut.Zupę miksujemy blenderem na gładki krem.Jeżeli jest zbyt gęsta,możemy dolać odrobinę wody.Na sam koniec jeśli jest taka potrzeba doprawiamy do smaku przyprawami.Krem nie powinien być mdły.Podajemy z kleksem gęstej śmietany i grzankami.