Przepis
Składniki:
450 g mrożonego groszku
800 ml bulionu warzywnego
4 średnie ziemniaki
1 mała marchewka
2 łyżki masła (najlepiej ghee)
1/2 cebuli
4 ząbki czosnku
odrobina imbiru mielonego
szczypta papryki chilli
pieprz biały
sól
Przygotowanie:
Marchewkę i ziemniaki obieramy,kroimy w kostkę.W rondelku rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.Podsmażamy chwilę,aż cebulka się zeszkli.Dodajemy marchew i ziemniaki.Wszystko podsmażamy przez około 2-3 minuty,mieszając.Zalewamy bulionem,dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem do czasu,aż warzywa będą miękkie.Na koniec dodajemy groszek zielony i gotujemy jeszcze około 5 minut.Zupę miksujemy blenderem na gładki krem.Jeżeli jest zbyt gęsta,możemy dolać odrobinę wody.Na sam koniec jeśli jest taka potrzeba doprawiamy do smaku przyprawami.Krem nie powinien być mdły.Podajemy z kleksem gęstej śmietany i grzankami.