Wieprzowina z czosnkiem, szpinakiem i mascarpone

Krzysztof
Obiad
22.10.2014 19:34
Wieprzowina z czosnkiem, szpinakiem i mascarpone

Przepis

Składniki na 4-5 porcji:

3 łyżki oleju rzepakowego

Opakowanie mrożonego szpinaku (450g)

800 g schabu

sól, pieprz

10 ząbków czosnku

1 liść laurowy

1 łyżka suszonego tymianku

½ łyżeczki pieprzu cayenne (w zależności jak ostro lubicie)

½ łyżeczki suszonej bazylii

Opakowanie serka mascarpone (250g)

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, przełożyć szpinak, dodać odrobinę soli. Smażyć mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Podsmażony szpinak odcedzić za pomocą durszlaka. Schab pokroić w kostkę (ok. 3×3 cm), doprawić solą i pieprzem.

Patelnię, na której smażyliśmy szpinak, przetrzeć papierowym ręcznikiem i podgrzać na niej olej rzepakowy. Na rozgrzany olej przełożyć kawałki schabu i podsmażać je na dużym ogniu przez ok. 5 minut. Do mięsa dodać drobno posiekany czosnek, listek laurowy, suszony tymianek oraz pieprz cayenne. Całość dokładnie wymieszać.

Dodać podsmażony szpinak do patelni z mięsem i pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut. Następnie patelnię zdjąć z ognia i do podsmażonych składników dodać serek mascarpone. Delikatnie wymieszać, tak aby serek się całkowicie rozpuścił. Na koniec dodać suszoną bazylię oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.