Przepis
Składniki na 4-5 porcji:
3 łyżki oleju rzepakowego
Opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
800 g schabu
sól, pieprz
10 ząbków czosnku
1 liść laurowy
1 łyżka suszonego tymianku
½ łyżeczki pieprzu cayenne (w zależności jak ostro lubicie)
½ łyżeczki suszonej bazylii
Opakowanie serka mascarpone (250g)
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, przełożyć szpinak, dodać odrobinę soli. Smażyć mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Podsmażony szpinak odcedzić za pomocą durszlaka. Schab pokroić w kostkę (ok. 3×3 cm), doprawić solą i pieprzem.
Patelnię, na której smażyliśmy szpinak, przetrzeć papierowym ręcznikiem i podgrzać na niej olej rzepakowy. Na rozgrzany olej przełożyć kawałki schabu i podsmażać je na dużym ogniu przez ok. 5 minut. Do mięsa dodać drobno posiekany czosnek, listek laurowy, suszony tymianek oraz pieprz cayenne. Całość dokładnie wymieszać.
Dodać podsmażony szpinak do patelni z mięsem i pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut. Następnie patelnię zdjąć z ognia i do podsmażonych składników dodać serek mascarpone. Delikatnie wymieszać, tak aby serek się całkowicie rozpuścił. Na koniec dodać suszoną bazylię oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.