Potrawka meksykańska

Ewelina
Obiad
27.10.2014 10:54
Potrawka meksykańska

Przepis

Potrawka meksykańska

Sycąca i rozgrzewająca potrawka w stylu meksykańskim z fasolką czerwoną. Można ją podawać z plackami tortilla lub pieczywem. U mnie potrawka podana z kluseczkami gnocchi. Polecam!

Potrawka meksykańska

Składniki na 4 porcje:

0,5 kg mięsa wołowego gulaszowego

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

2 średnie marchewki

2 małe czerwone papryki

puszka krojonych pomidorów

mała puszka czerwonej fasoli

szklanka bulionu wołowego

przyprawy: sól, pieprz, papryka chili lub łyżeczka sosu tabasco

Wykonanie:

Mięso kroimy w duże kawałki 2 x 2cm. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Papryki czyścimy z gniazd, myjemy i kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Fasolę osączamy.

Mięso oprószamy mąką i podsmażamy partiami na mocno rozgrzanym tłuszczu, aż zbrązowieje. Przekładamy do większego rondla. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem, gdy się zeszklą przekładamy do mięsa. Mięso zalewamy bulionem, pomidorami i dusimy pod przykryciem około godziny. Następnie do garnka dodajemy marchew i paprykę i dusimy kolejne 30 minut (aż mięso będzie miękkie). Pod koniec dodajemy fasolę i doprawiamy do smaku sosem tabasco, solą i pieprzem. Smacznego!