Przepis
SKŁADNIKI :
4 udka kurczaka
2-3 łyżki oleju
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę
garść mrożonego groszku
garść mrożonej zielonej fasolki
1 marchew, pokrojona w talarki
1 puszka pomidorów
sól i słodka papryka do smaku
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
szczypta suszonego imbiru do smaku
1 papryczka chilli drobno pokrojona
1-2 szklanki wody
natka pietruszki do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka myjemy, przecinamy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i papryką. Na patelnię wlewamy olej, podsmażamy kurczaka z jednej i drugiej strony po kilka minut. Podsmażone kawałki kurczaka przekładamy na talerz.
Na patelnię, na której smażyliśmy kurczaka, wrzucamy cebulę i czosnek, chwilkę podpiekamy. Po chwili dodajemy, marchew, pomidory z puszki, groszek, fasolkę zieloną, papryczkę chilli i wodę. Całość gotujemy około 15 minut. Do sosu dodajemy kukurydzę, całą fasolkę czerwoną z zalewą i dolewamy wody. Doprawiamy sos do smaku. Do naczynia żaroodpornego przelewamy potrawkę, układamy w niej kawałki kurczaka i całość zapiekamy w piekarniku, w temperaturze 180*C, około 1 godziny. Sos ładnie się zredukuje i będzie go mniej a mięso stanie się bardzo miękkie.
Na talerz wykładamy kawałki mięsa, porcję ryżu i polewamy sosem meksykańskim. Danie jest pikantne ale jeżeli takiego nie lubimy omijamy papryczkę chilli. Smacznego.