Ciasto z orzechami włoskimi i miodem

Krzysztof
Ciasta
21.10.2014 9:47
Ciasto z orzechami włoskimi i miodem

Przepis

Składniki na keksówkę o wymiarach około 9 x 18cm:

190g miękkiego, niesolonego masła

190g drobnego cukru do wypieków

3 duże jajka

190g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczka soli

25g jogurtu naturalnego (użyłam greckiego)

1 łyżka płynnego miodu

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

60g orzechów włoskich, posiekanych

Na syrop:

1 łyżka płynnego miodu

50ml wody

Wykonanie:

Utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj jajka po jednym, ucierając dokładnie po każdym dodaniu.

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy maślanej w dwóch porcjach, miksując na niskich obrotach, tylko do połączenia składników.

Dodaj do masy jogurt, ekstrakt waniliowy oraz miód i zmiksuj krótko. Na koniec wsyp orzechy i wymieszaj szpatułką.

Przełóż masę do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piecz w temperaturze 170°C przez 50 – 60 minut, do tzw. suchego patyczka.

Podczas gdy ciasto się dopieka, przygotuj syrop. Miód oraz wodę zagotuj w rondelku i gotuj przez chwilę, aż połowa płynu odparuje.

Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i polej ciepłym jeszcze syropem. Pozostaw w formie do przestygnięcia, po czym wyjmij na kratkę i wystudź całkowicie.

Smacznego :)