Przepis
Składniki na keksówkę o wymiarach około 9 x 18cm:
190g miękkiego, niesolonego masła
190g drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
190g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczka soli
25g jogurtu naturalnego (użyłam greckiego)
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
60g orzechów włoskich, posiekanych
Na syrop:
1 łyżka płynnego miodu
50ml wody
Wykonanie:
Utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj jajka po jednym, ucierając dokładnie po każdym dodaniu.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy maślanej w dwóch porcjach, miksując na niskich obrotach, tylko do połączenia składników.
Dodaj do masy jogurt, ekstrakt waniliowy oraz miód i zmiksuj krótko. Na koniec wsyp orzechy i wymieszaj szpatułką.
Przełóż masę do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piecz w temperaturze 170°C przez 50 – 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Podczas gdy ciasto się dopieka, przygotuj syrop. Miód oraz wodę zagotuj w rondelku i gotuj przez chwilę, aż połowa płynu odparuje.
Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i polej ciepłym jeszcze syropem. Pozostaw w formie do przestygnięcia, po czym wyjmij na kratkę i wystudź całkowicie.
Smacznego :)