Przepis
Skład (na około 5 pizz)
Ciasto:
30 dag mąki pszennej
5 dag drożdży świeżych
3/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta cukru
Sos pomidorowy:
pomidory z puszki
3 ząbki czosnku
pół cebuli
łyżka ziół prowansalskich
sól i cukier do smaku
Dodatki:
ser żółty – około 30 dag
20 dag pieczarek
papryka czerwona
papryka zielona
kilka pomidorków koktajlowych
kilka plasterków ulubionej wędliny
kilka różyczek ugotowanego brokułu
około 5 jajek
Zaczynamy.
Maki mieszamy ze sobą. Drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłej wody, odstawiamy je na chwilę. Następnie dodajemy do mąki, dodajemy resztę składników i pozostałą wodę (również ciepłą), zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Smażymy drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy pomidory, redukujemy sos, dodajemy zioła prowansalskie, na koniec doprawiamy do smaku solą i cukrem. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy je na kształt małych pizz. Każdą smarujemy sosem, wykładamy na nie kolejno: plaster wędliny, pokrojoną w paseczki zieloną i czerwoną paprykę, pokrojone w plasterki pieczarki, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i różyczki brokułu. Mini pizze wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 200C około 15 minut, gdy pizze lekko zaczną się rumienić posypujemy je tartym serem żółtym i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 5 minut. Na każdą upieczoną mini pizzę, tuż po wyjęciu z piekarnika kładziemy sadzone jajko.