Ciasto miodowe

Krzysztof
Przepisy
07.03.2014 22:25
Ciasto miodowe

Przepis

Składniki:

3 1/2 szklanki mąki

1 łyżka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

szczypta soli

4 łyżeczki sproszkowanego cynamonu

1/2 łyżeczki zmielonych goździków (pominęłam)

1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego (pominęłam, zastąpiłam łyżeczką przyprawy do pierników)

1 szklanka oleju

1 szklanka miodu

1 1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki brązowego cukru (można użyć tylko białego cukru)

3 jajka

1 łyżeczka extraktu z wanilii

1 szklanka ciepłej kawy lub mocnej herbaty

1/2 szklanki swieżo wyciśniętego soku z pomarańczy (zastąpiłam zalewą z brzoskwiń z puszki)

1/4 szklanka wódki lub whisky (zamiast alkoholu mozna użyć więcej kawy lub soku pomarańczowego)

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Foremki wysmarować masłem.

W dużej misce (miksera) wymieszać razem pierwsze 7 składników, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać razem. Wlać do foremek i piec około 45-55 minut. Zostawić w foremkach 15 minut, wyjąć na drucianą siateczkę i kompletnie wystudzić.

Ps. Najlepiej jest wyjąć ciasto po kilku minutach- kiedy stwardnieje.