Przepis
Składniki:
3 1/2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
4 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków (pominęłam)
1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego (pominęłam, zastąpiłam łyżeczką przyprawy do pierników)
1 szklanka oleju
1 szklanka miodu
1 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki brązowego cukru (można użyć tylko białego cukru)
3 jajka
1 łyżeczka extraktu z wanilii
1 szklanka ciepłej kawy lub mocnej herbaty
1/2 szklanki swieżo wyciśniętego soku z pomarańczy (zastąpiłam zalewą z brzoskwiń z puszki)
1/4 szklanka wódki lub whisky (zamiast alkoholu mozna użyć więcej kawy lub soku pomarańczowego)
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Foremki wysmarować masłem.
W dużej misce (miksera) wymieszać razem pierwsze 7 składników, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać razem. Wlać do foremek i piec około 45-55 minut. Zostawić w foremkach 15 minut, wyjąć na drucianą siateczkę i kompletnie wystudzić.
Ps. Najlepiej jest wyjąć ciasto po kilku minutach- kiedy stwardnieje.