Przepis
Składniki
Ciasto:
1/2 kg maki
2 całe jaja
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
200g stopionego tłuszczu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg twarogu
4 jaja (białka ubić)
2 szkl. cukru
1 łyżka maki ziemniaczanej (lub 1 budyń śmietankowy)
1 kostka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta ze sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Twaróg zmielić 3x (jeśli mamy nie mielony).Margarynę (wyjętą wcześniej z lodówki) i cukier ubić z żółtkami, dodawać stopniowo:zmielony twaróg, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową, aż do wyczerpania składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.Ciemne ciasto chłodzone w lodówce (można tez włożyć je na 30 minut do zamrażarki) po wyjęciu podzielić na 2 części. Blachę wysmarować masłem i posypać mąką lub bułką tartą. Jedną część ciemnego ciasta zetrzeć na spód (lub wykleić nią spód), drugą zetrzeć na wierzch masy serowej. Piec ok 1 godz. w temp 185st.
Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem .