Składniki: podwójna pierś z kurczaka ok. 1 łyżki soli ulubione zioła do kurczaka (użyłam łagodnej przyprawy do kurczaka z Tesco), mieszankę ziół można zastąpić czosnkiem i świeżym rozmarynem. Kawałki, które będą wewnątrz pieczeni można oprószyć żelatyną w proszku, utworzy nam się wtedy galaretka (etap ten można pominąć). To moje pierwsze podejście do domowej wędliny z piersi kurczaka, i muszę stwierdzić, że jestem bardzo miło zaskoczona. Obawiałam się głównie tego, że może być sucha, a tu niespodzianka – wędlina jest kruchutka, ale nie sucha. Oprócz soli, użyłam ulubionej przyprawy do kurczaka, ale można zastosować jedynie czosnek i rozmaryn. Mniejsze kawałki mięsa włożyć między dwie większe i całość obwiązać bawełnianym sznurkiem. Po zewnętrznej stronie powinna znajdować się śliska część mięsa.