Przepis
Łosoś ze szpinakiem w cieście
Łosoś, szpinak i to wszystko zapieczone w cieście francuskim... jak dla mnie był to strzał w dziesiątkę!
Składniki:
500 g mrożonego szpinaku,
2 łyżki masła,
1 ser feta,
1 ząbek czosnku,
600 g fileta z łososia,
1 ciasto francuskie,
1 jajko,
100 g płatków migdałowych,
szczypta soli.
Przygotowanie:
Na maśle smażymy mrożony szpinak. Gdy szpinak całkowicie się rozmrozi dodajemy pokrojony ser feta i mieszamy, aż do całkowitego jego rozpuszczanie. Na koniec dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Ciasto francuskie kroimy na 4 równe części. Układamy na nich 4 posolone kawałki łososia. Na łososiu układamy szpinak i rozsmarowujemy go rybce. Brzegi ciasta z prawej i lewej strony sklejamy razem. Sklejamy też delikatnie górę i dół naszej koperty. Takie koperty układamy na papierze do pieczenia - sklejoną częścią dołem do papieru. Robimy cztery takie koperty. Roztrzepanym jajkiem smarujemy ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach.