Łosoś ze szpinakiem w cieście

Ewelina
Przekąski
20.10.2014 18:27
Łosoś ze szpinakiem w cieście

Przepis

Łosoś ze szpinakiem w cieście

Łosoś, szpinak i to wszystko zapieczone w cieście francuskim... jak dla mnie był to strzał w dziesiątkę!

Składniki:

500 g mrożonego szpinaku,

2 łyżki masła,

1 ser feta,

1 ząbek czosnku,

600 g fileta z łososia,

1 ciasto francuskie,

1 jajko,

100 g płatków migdałowych,

szczypta soli.

Przygotowanie:

Na maśle smażymy mrożony szpinak. Gdy szpinak całkowicie się rozmrozi dodajemy pokrojony ser feta i mieszamy, aż do całkowitego jego rozpuszczanie. Na koniec dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Ciasto francuskie kroimy na 4 równe części. Układamy na nich 4 posolone kawałki łososia. Na łososiu układamy szpinak i rozsmarowujemy go rybce. Brzegi ciasta z prawej i lewej strony sklejamy razem. Sklejamy też delikatnie górę i dół naszej koperty. Takie koperty układamy na papierze do pieczenia - sklejoną częścią dołem do papieru. Robimy cztery takie koperty. Roztrzepanym jajkiem smarujemy ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach.