TORT ZEBRA, ŚMIETANKOWO - MIGDAŁOWY

Krzysztof
Ciasta
05.10.2014 8:31
TORT ZEBRA, ŚMIETANKOWO - MIGDAŁOWY

Przepis

Upiec 3 ciasta CIEMNE na dużej prostokątnej blaszce, poniżej podaję składniki na 1 ciasto:

3 jaja

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

Oddzielić żółtka od białek, białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, dokładnie ubić. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia i kakao, dobrze zmiksować.Upiec 3 ciasta i każde jeszcze ciepłe zwinąć w rulon w bawełnianą ściereczkę. Piec 30-35 minut w tem.180 stopni.

Upiec 2 ciasta JASNE na okrągłej tortownicy o średnicy 26-28 cm :

Poniżej składniki na 1 ciasto:

3 jaja

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielić żółtka od białek, białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, dokładnie ubić. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dobrze zmiksować.Upiec 2 ciasta i odstawić do wystudzenia. Piec 30-35 minut w tem.180 stopni.

Masa śmietankowa:

800 ml śmietany kremówki 30-36%

3 śmietany śnieżki w proszku

4 śmietan-fixy

2 białe czekolady

Wierzch i boki ciasta:

płatki migdałowe dostępne na www.Skworcu.com.pl

1. Czekoladę rozpuszczamy na parze lub w rondlu, roztopioną odstawiamy do ostudzenia.

2. Kremówkę ubić, dodać 3 śmietany śnieżki, zmiksować, a następnie wsypać śmietan-fixy i dalej miksować. Następnie do masy śmietankowej dodać wystudzoną białą czekoladę, wymieszać.

Składnie tortu:

1. Ciasto ciemne delikatnie rozwinąć ze ścierek i posmarować jedną stronę masą. Zwijać ponownie w rulon, tym razem z masą. Każde następne ciasto dokładać do poprzedniego, aby utworzył się jeden gruby rulon z wszystkich ciemnych ciast z masą.

2. Gotowy rulon położyć na leżąco na blacie kuchennym i bardzo ostrym nożem przeciąć na trzy równe części. Przygotować jasne, okrągłe ciasto, posmarować je masą i położyć na nim trzy przecięte równo rolady, które utworzą kształt koniczyny. Wierzch posmarować masą i przykryć drugim jasnym ciastem.

3. Nożyczkami kuchennymi lub ostrym nożem okroić jasne ciasta, dopasowując do kształtu zwiniętych rolad. Gotowe wycięte ciasto smarujemy dokładnie masą i posypujemy płatkami migdałowymi.

4. Odstawić tort na 2-3 godziny do lodówki aby stężał przed krojeniem. Po przekrojeniu widoczne są efektowne paski. W smaku równie wyborny co w wyglądzie.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną