Przepis
Upiec 3 ciasta CIEMNE na dużej prostokątnej blaszce, poniżej podaję składniki na 1 ciasto:
3 jaja
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Oddzielić żółtka od białek, białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, dokładnie ubić. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia i kakao, dobrze zmiksować.Upiec 3 ciasta i każde jeszcze ciepłe zwinąć w rulon w bawełnianą ściereczkę. Piec 30-35 minut w tem.180 stopni.
Upiec 2 ciasta JASNE na okrągłej tortownicy o średnicy 26-28 cm :
Poniżej składniki na 1 ciasto:
3 jaja
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielić żółtka od białek, białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, dokładnie ubić. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dobrze zmiksować.Upiec 2 ciasta i odstawić do wystudzenia. Piec 30-35 minut w tem.180 stopni.
Masa śmietankowa:
800 ml śmietany kremówki 30-36%
3 śmietany śnieżki w proszku
4 śmietan-fixy
2 białe czekolady
Wierzch i boki ciasta:
płatki migdałowe dostępne na www.Skworcu.com.pl
1. Czekoladę rozpuszczamy na parze lub w rondlu, roztopioną odstawiamy do ostudzenia.
2. Kremówkę ubić, dodać 3 śmietany śnieżki, zmiksować, a następnie wsypać śmietan-fixy i dalej miksować. Następnie do masy śmietankowej dodać wystudzoną białą czekoladę, wymieszać.
Składnie tortu:
1. Ciasto ciemne delikatnie rozwinąć ze ścierek i posmarować jedną stronę masą. Zwijać ponownie w rulon, tym razem z masą. Każde następne ciasto dokładać do poprzedniego, aby utworzył się jeden gruby rulon z wszystkich ciemnych ciast z masą.
2. Gotowy rulon położyć na leżąco na blacie kuchennym i bardzo ostrym nożem przeciąć na trzy równe części. Przygotować jasne, okrągłe ciasto, posmarować je masą i położyć na nim trzy przecięte równo rolady, które utworzą kształt koniczyny. Wierzch posmarować masą i przykryć drugim jasnym ciastem.
3. Nożyczkami kuchennymi lub ostrym nożem okroić jasne ciasta, dopasowując do kształtu zwiniętych rolad. Gotowe wycięte ciasto smarujemy dokładnie masą i posypujemy płatkami migdałowymi.
4. Odstawić tort na 2-3 godziny do lodówki aby stężał przed krojeniem. Po przekrojeniu widoczne są efektowne paski. W smaku równie wyborny co w wyglądzie.