Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem i bryndzą

Krzysztof
Obiad
02.09.2014 15:04
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem i bryndzą

Przepis

Składniki na danie główne:

- 1 opakowanie ciastka francuskiego

- 300g filetu z łososia bez skóry

- szpinak przygotowany według przepisu: szpinak smażony na maśle

- 1 opakowanie bryndzy

- cytryna

- sól

- pieprz

- 1 białko jajka

Składniki na sałatę:

- mix sałat(radicchio, frisee, roszponka)

- garść pomidorków koktajlowych

- garść oliwek zielonych

- oliwa z oliwek

- ocet balsamiczny

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy szpinak według tego przepisu. Dodajemy do niego opakowanie pokruszonej, lub pokrojonej w kostkę bryndzy i mieszamy.

Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części i rozkładamy na płasko.

Łososia dzielimy również na dwie równe części, solimy, pierzymy i skrapiamy cytryną z obu stron.

Na ciasto kładziemy równomiernie część szpinaku z bryndzą. Ułożony szpinak powinien być wielkości kawałka łososia(nie układamy szpinaku na całości ciasta).

Na to kładziemy kawałek łososia. Na łososia ponownie kładziemy część szpinaku.

Całość zawijamy w ciasto francuskie i zaklejamy dobrze brzegi i smarujemy równomiernie białkiem jajka, a następnie nacinamy ciasto na wierzchu.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy przygotowanego łososia w cieście. Całość pieczemy około 20-30 minut, aż ciasto się zarumieni.

Na talerzu układamy mix sałat. Skrapiamy octem balsamicznym i oliwą z oliwek.

Na środku układamy upieczonego łososia.

Pomidorki kroimy na połówki, a oliwki na plasterki i obsypujemy nimi talerz dookoła łososia.

Gotowe.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną