Składniki
600 g filetu z łososia Suempol,
1 ciasto francuskie,
500 g mrożonego szpinaku,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka masła,
50 g płatków migdałowych,
1 żółtko,
pieprz czarny mielony,
sól.
Przepis
Filet z łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy pieprzem i solą. Na patelnie rozpuszczamy masło i dodajemy szpinak. Podgrzewamy, aż się rozmrozi. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz. Podgrzewamy tak długo, aż większość wody z niego wyparuje. Łososia układamy na cieście francuskim. Boki ciasta nacinamy pod ukosem- tak jak na zdjęciu.
Na rybce układamy szpinak.
Następnie zawijamy ciasto- na zmianę składamy do środka boki ciasta.Smarujemy ciasto żółtkiem i posypujemy płatkami migdałowymi.
Zapiekamy ok. 30-40 minut w 180 stopniach.