Łosoś zapiekany w cieście

Ewelina
Obiad
24.08.2015 10:05
Łosoś zapiekany w cieście

Składniki

600 g filetu z łososia Suempol,

1 ciasto francuskie,

500 g mrożonego szpinaku,

1 ząbek czosnku,

1 łyżka masła,

50 g płatków migdałowych,

1 żółtko,

pieprz czarny mielony,

sól.

Przepis

Filet z łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy pieprzem i solą. Na patelnie rozpuszczamy masło i dodajemy szpinak. Podgrzewamy, aż się rozmrozi. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz. Podgrzewamy tak długo, aż większość wody z niego wyparuje. Łososia układamy na cieście francuskim. Boki ciasta nacinamy pod ukosem- tak jak na zdjęciu.

Na rybce układamy szpinak.

Następnie zawijamy ciasto- na zmianę składamy do środka boki ciasta.Smarujemy ciasto żółtkiem i posypujemy płatkami migdałowymi.

Zapiekamy ok. 30-40 minut w 180 stopniach.