Przepis
Składniki:
6 filetów z kurczaka, sól, pieprz, mielona słodka papryka, łyżka masła, 300 ml bulionu drobiowego pół pęczka koperku, 2 łyżki sosu sojowego
Farsz: 3-4 suszone pomidory, kilka czarnych oliwek, 100 g sera feta, 50 g sera mozzarella startego, kilka dużych liści bazylii, kilka gałązek oregano, 2 cebulki dymki, łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego od Skworcu
Filety z kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. W każdym filecie ostrym nożem naciąć kieszonkę wzdłuż dłuższego brzegu. Przygotować farsz: suszone pomidory i oliwki odsączyć z zalewy i drobno pokroić, ser feta pokroić w małą kosteczkę, liście bazylii, oregano i dymki opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Wszystkie składniki farszu włożyć do miski, doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać. Nakładać po łyżce farszu do kieszonek wyciętych w filetach. Kieszonki spiąć wykałaczkami. Każdy filet oprószyć z obydwu stron solą, pieprzem i papryką. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć filety i na każdym położyć wiórki z masła. Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec ok. 40 minut. W trakcie pieczenia polewać od czasu do czasu bulionem drobiowym, żeby mięso się zbyt nie wysuszyło. Po wyjęciu mięsa z piekarnika powstały z pieczenia sos zlać do garnuszka, dodać sos sojowy, doprowadzić do wrzenia, zagęścić mąką wymieszaną z niewielką ilością wody, dodać posiekany koperek i doprawić solą i pieprzem. Filety podawać polane sosem.