Przepis
Składniki na ciasto:
szklanka mąki
4 łyżki masła
żółtko
2 łyżki cukru
sól
Masa:
pół kg twarogu
5 jajek
łyżka masła
1/3 szklanki cukru
skórka z pół cytryny
łyżka budyniu waniliowego
3 gruszki
Wierzch:
sok z pół cytryny
gruszka
łyżka cukru
Przygotowanie:
Ciasto: składniki zagnieć ze szczyptą soli i łyżeczką zimnej wody. Wylep tortownicę, nakłuj widelcem. Chłodź 30 min. Piecz 10 min w 180°C.
Masa: gruszki pokrój na ćwiartki. Twaróg zmiel. Białka ubij ze szczyptą soli. Żółtka utrzyj z masłem i cukrami. Dodaj skórkę z cytryny i budyń. Miksuj, dodając twaróg. Połącz z pianą. Gruszki ułóż na cieście, zalej masą. Piecz 45 min.
Wierzch: gruszkę pokrój na plasterki. Gotuj 4 min w wodzie z sokiem i cukrem. Odcedź. Ułóż na serniku, piecz 7 min.