Delikatny krem z selera

Ewelina
Zupy
16.11.2014 10:36
Delikatny krem z selera

Przepis

Delikatny krem z selera

2013-12-05 1 KOMENTARZ

Niezwykle aromatyczny krem a to za sprawą selera.Warto urozmaicić danie i posypać krem dodatkowo posiekanymi orzechami włoskimi lub polać delikatnie olejem z orzechów.

j

Składniki:

1 średni seler korzeniowy

6-8 łodyg selera naciowego

1 średnia cebula

1 średni ziemniak

500 ml bulionu warzywnego

75 ml śmietanki słodkiej

10 dag sera z niebieską pleśnią

50 g serka topionego emmentaler

szczypta gałki muszkatołowej

pieprz

sól

Przygotowanie:

Selera korzeniowego obieramy i kroimy w niezbyt dużą kostkę.Selera naciowego dokładnie myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki.Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę.Cebulę drobno siekamy.Na patelni rozgrzewamy masło,dodajemy cebulę.Kiedy cebula się lekko zeszkli dodajemy oba rodzaje selera i podsmażamy wszystko razem kilka minut.Dodajemy zawartość patelni do gorącego bulionu,stopniowo dodajemy również śmietanę cały czas mieszając.Dodajemy serek topiony,przykrywamy i gotujemy do momentu,aż warzywa będą miękkie.Na koniec doprawiamy krem przyprawami.Przed podaniem dekorujemy listkami selera naciowego i posypujemy pokruszonym serem pleśniowym.Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Inspiracja:Mój własny przepis.