Ciasto podwójnie cytrynowe z makiem

Ewelina
Ciasta
24.03.2014 22:15
Ciasto podwójnie cytrynowe z makiem

Przepis

Składniki:

Ciasto:

115 g masła (miękkiego - temp. pokojowa)

115 g cukru

4 duże jajka

180 g mielonych migdałów

30 g sypkiego maku

skórka otarta z 2 cytryn

sok wyciśnięty z 2 cytryn

125 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Syrop cytrynowy:

100 g cukru

90 g soku z cytryny

Cytrynowy lukier:

225 g cukru pudru

skórka otarta z 1 cytryny

sok wyciśnięty z 1 cytryny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (bez termoobiegu).

Okrągłą formę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.

Z pomocą miksera ubić masło z cukrem na puszystą masę.

Dodać jajka - jedno po drugim i ubijać całość, aż jajka połączą się z masłem i cukrem.

Wmieszać mielone migdały, mak, skórkę i sok z cytryny oraz mąkę.

Przełożyć masę do formy i wstawić do piekarnika na 40 minut.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika.

Przygotować syrop: cukier i sok z cytryny podgrzać w rondelku do momentu rozpuszczenia się cukru.

Wciąż ciepłe ciasto nakłuć patyczkiem do szaszłyków na całej powierzchni i nasączyć przygotowanym syropem cytrynowym.

Ostudzić całkowicie.

Przygotować lukier: połączyć cukier puder z sokiem i skórką otartą z cytryny. Wylać na ciasto i rozprowadzić równomiernie.

Smacznego!