Przepis
Składniki:
Ciasto:
115 g masła (miękkiego - temp. pokojowa)
115 g cukru
4 duże jajka
180 g mielonych migdałów
30 g sypkiego maku
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 2 cytryn
125 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Syrop cytrynowy:
100 g cukru
90 g soku z cytryny
Cytrynowy lukier:
225 g cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (bez termoobiegu).
Okrągłą formę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Z pomocą miksera ubić masło z cukrem na puszystą masę.
Dodać jajka - jedno po drugim i ubijać całość, aż jajka połączą się z masłem i cukrem.
Wmieszać mielone migdały, mak, skórkę i sok z cytryny oraz mąkę.
Przełożyć masę do formy i wstawić do piekarnika na 40 minut.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika.
Przygotować syrop: cukier i sok z cytryny podgrzać w rondelku do momentu rozpuszczenia się cukru.
Wciąż ciepłe ciasto nakłuć patyczkiem do szaszłyków na całej powierzchni i nasączyć przygotowanym syropem cytrynowym.
Ostudzić całkowicie.
Przygotować lukier: połączyć cukier puder z sokiem i skórką otartą z cytryny. Wylać na ciasto i rozprowadzić równomiernie.
Smacznego!