Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Krzysztof
Zapiekanki
09.10.2014 12:05
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Przepis

Składniki dla 4 - 6 osób: (forma o wymiarach 25 x 16 cm)

500 g mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłam szynki)

600 g ziemniaków

1 nieduża cebula drobno pokrojona

2 jajka

2-3 łyżki śmietanki słodkiej 18 %

tarty Grana Padano lub zwykły żółty ser - ok. 2 łyżek

sól (ja użyłam soli wędzonej, ale zwykłą też się nada)

pieprz

papryka słodka (ok. 05, łyżeczki)

tymianek suszony (ok. 1 łyżeczki)

olej do smażenia cebuli

masło

Ziemniaki obrać, pokroić w niedużą kostkę ugotować. Cebulę usmażyć na brązowo. Jajka rozbełtać, wymieszać z serem i śmietanką, lekko posolić. W misce wymieszać ziemniaki, mięso i jajka ze śmietaną. Doprawić solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. Przełożyć do nasmarowanej masłem formy, wygładzić wierzch, na który "rzucić" kilka wiórków masła Piec ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe!