Przepis
Składniki dla 4 - 6 osób: (forma o wymiarach 25 x 16 cm)
500 g mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłam szynki)
600 g ziemniaków
1 nieduża cebula drobno pokrojona
2 jajka
2-3 łyżki śmietanki słodkiej 18 %
tarty Grana Padano lub zwykły żółty ser - ok. 2 łyżek
sól (ja użyłam soli wędzonej, ale zwykłą też się nada)
pieprz
papryka słodka (ok. 05, łyżeczki)
tymianek suszony (ok. 1 łyżeczki)
olej do smażenia cebuli
masło
Ziemniaki obrać, pokroić w niedużą kostkę ugotować. Cebulę usmażyć na brązowo. Jajka rozbełtać, wymieszać z serem i śmietanką, lekko posolić. W misce wymieszać ziemniaki, mięso i jajka ze śmietaną. Doprawić solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. Przełożyć do nasmarowanej masłem formy, wygładzić wierzch, na który "rzucić" kilka wiórków masła Piec ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe!