Przepis
Mój mąż żył z przekonaniem,że nie lubi selera do dnia kiedy to po raz pierwszy zrobiłam tą właśnie sałatkę.Od tamtego czasu jest to jego ulubiona sałatka.Nazwałam ją sałatka zdrowia,bo przede wszystkim seler jest bogactwem witamin.Zalety selera sprawdzają się przede wszystkim w dietach odchudzających.W 10 dag selera jest zaledwie 7 kcal.Amerykanie i Japończycy,którzy mają wręcz obsesję na punkcie żywienia i leczenia selerem,doszukali się w nim aż 86 cennych składników.Chociaż smak wcale tego nie sugeruje,jest w tym warzywie dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach.Polecany jest również panom jako afrodyzjak.
1 (1)
Składniki:
180 g ryżu
600 g selera
100 g rodzynek
70 g pestek słonecznika
150 g sera żółtego
puszka kukurydzy
puszka ananasa
płaska łyżeczka kurkumy
około 200 g majonezu
około 100 g jogurtu naturalnego
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka musztardy
pieprz
sól
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy i studzimy.Selera obieramy,myjemy,kroimy na plastry i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.Seler nie powinien być rozgotowany.Po ostudzeniu kroimy go w kostkę.Ser żółty kroimy w słupki,a natkę pietruszki siekamy.Kukurydzę i ananasa odcedzamy.Ananasa kroimy na mniejsze kawałki.Ja dodatkowo odciskam delikatnie w dłoniach nadmiar soku z ananasa.Dodajemy ryż,selera,rodzynki,słonecznik,ser i natkę pietruszki.Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym i musztardą.Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.Dodajemy do sałatki.Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny przed podaniem.