Przepis
Grzyby właściwie już się chyba skończyły, ale może ktoś ma mrożone i nie wie co z nimi zrobić. Ja miałam troszkę świeżych i zero pomysłu, więc przygotowałam je tak jak widać poniżej :)
GRZYBY:
świeże maślaki – nie zważyłam, ale po obraniu i pokrojeniu otrzymałam ich około 1,5 litra
1 cebula
duży ząbek czosnku
łyżka oleju
łyżka masła klarowanego
sól
pieprz
majeranek
tymianek
jasny sos sojowy
MIĘSO:
5 kotletów ze schabu środkowego
łyżka oleju
sól
pieprz
ostra papryka sproszkowana
majeranek
tymianek
czosnek granulowany
WYKONANIE:
MIĘSO:
Kotlety opłukać, dokładnie osuszyć, posmarować olejem, oprószyć solą, pieprzem, ostrą papryką, majerankiem, tymiankiem i czosnkiem.
Odstawić w chłodne miejsce do zamarynowania (ja przygotowałam je dzień wcześniej).
Następnie (kiedy maślaki są już gotowe) na patelni grillowej usmażyć z obu stron do miękkości.
GRZYBY:
Maślaki oczyścić, z łebków zdjąć skórkę, pokroić je na kawałki.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
W rondelku rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek, dodać masło, a kiedy się rozpuści wrzucić maślaki.
Dusić do odparowania płynu co najmniej kilkanaście minut.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i roztartymi ziołami.
Danie podawać z ugotowanymi ziemniakami, posypanymi natką pietruszki.