Pierogi ruskie

Krzysztof
Obiad
14.10.2014 12:45
Pierogi ruskie

Przepis

Przepis na ciasto na pierogi możecie znaleźć tutaj, przypomnę jednak potrzebne składniki:

» 450g przesianej mąki pszennej,

» około 300ml gorącej wody,

» 50g masła,

» szczypta soli.

Do przygotowania farszu na pierogi potrzebne będą:

» ugotowane ziemniaki 250g,

» ser biały półtłusty 250g,

» 1 duża cebula,

» sól i pieprz do smaku.

1. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Cebulkę podsmażam na niewielkiej ilości oleju do momentu, aż uzyska kolor złocisty, pod koniec smażenia lekko ją solę.

2. Ugotowane ziemniaki bardzo dokładnie ubijam tłuczkiem (można przepuścić przez maszynkę do mięsa) i czekam aż ostygną.

3. Do ostudzonych ziemniaków dodaję biały ser, który wcześniej rozgniatam widelcem oraz podsmażoną cebulkę. Wszystko mieszam ze sobą w dużej misce za pomocą tłuczka do ziemniaków :-)

4. Farsz doprawiam solą i pieprzem cały czas mieszając oraz co jakiś czas sprawdzając smak.

5. Z podanych składników wyrabiam ciasto, które wałkuję na grubość około 2-3 mm. Z ciasta wycinam kółeczka, na które nakładam farsz a następnie formuję pierogi.

Pierogi gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju (żeby się nie sklejały) do momentu, aż zaczną wypływać na powierzchnię.

Życzę smacznego!