Przepis
Doskonały pomysł na bezmięsny obiad. Mojej rodzinie najbardziej smakują podane właśnie w ten sposób.
Boczniaki a'la schabowe
30 dag boczniaków
2 łyżki mąki
2-3 jajka
niepełna szklanka bułki tartej
olej do smażenia
sól
Boczniaki oczyściłam papierowym ręcznikiem, odcięłam twarde kawałki ogonków. Mąkę, wybite i roztrzepane widelcem jajka oraz bułkę tartą umieściłam w oddzielnych naczyniach. Grzyby delikatnie panierowałam kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej, uważając by ich nie połamać. Układałam na rozgrzanym na patelni oleju i smażyłam z obu stron na rumiano. Posoliłam dopiero na talerzu. Podałam z ugotowanym na sypko ryżem i surówką z kapusty pekińskiej z koperkiem.