Przepis
Składniki:
500 g schabu
1 cebula
350 g pieczarek
1 łyżka oleju
1 op. śmietany 18% (330 g)
100 ml wody + odrobina
2 ziarnka ziela angielskiego
1 łyżka masła
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
+ do podania:
kasza gryczana, ogórek kiszony, natka pietruszki
CZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na cienkie kotlety (mi wyszło 7). Nacieramy solą i pieprzem. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, cebulę w ćwierć-krążki.
2. Patelnię rozgrzewamy bez tłuszczu, wrzucamy pieczarki, podlewamy je odrobiną wody i odparowujemy. Dodajemy łyżkę masła, cebulę i smażymy do zeszklenia. Przekładamy na talerzyk.
3. Teraz na patelni podgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy mięso, około 5 minut z każdej strony. Mięso wraz z tłuszczem przekładamy do garnka, dodajemy pieczarki zalewamy śmietaną i 100 ml wody. Doprawiamy majerankiem, gałką muszkatołową, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Dusimy pod przykryciem 40 minut.
4. Mięso wykładamy na talerz. Sos doprawiamy solą i pieprzem i redukujemy (ale tylko przez chwilę, śmietana bardzo szybko gęstnieje). Jeśli przesadzicie, dodajcie odrobinę wody. Mięso wkładamy z powrotem i mieszamy. Podajemy z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym, posypujemy natką pietruszki. Smacznego! :)