Przepis
Skład.
3 szklanki mąki pszennej
około 1,5 szklanki wody gazowanej
około 1,5 szklanki mleka
2 jaja
2 łyżki oleju
2 łyżki cukru
4 łyżki kakao
50 dag sera twarogowego
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
0,5 kg truskawek
Zaczynamy.
Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy całe jaja, dodajemy cukier, olej a także stopniowo około 3/4 szklanki wody i 3/4 szklanki mleka, całość mieszamy łyżką. Odstawiamy na około 10-15 minut.
W tym czasie można przygotować masę serową. Twarożek przeciskamy przez praskę/mielimy (aby nie było w nim "grudek"). Dodajemy cukier, cukier waniliowy i dokładnie mieszamy.
Wracamy do ciasta. Dodajemy do niego pozostałe mleko i wodę oraz przesiane kakao (ciasto powinno mieć płynną konsystencję, w razie potrzeby należy zwiększyć ilość mleka i wody). Ciasta nie należy także zbyt długo mieszać, gdyż naleśniki będą twarde. Z gotowego ciasta smażymy naleśniki na patelni z niewielka ilością oleju.
Na środek usmażonego naleśnika wykładamy łyżkę masy serowej, a także kilka cząstek truskawek. Następnie zwijamy naleśnik w farmę sakiewki i związujemy sznureczkiem. W ten sposób postępujemy ze wszystkimi naleśnikami aż do wyczerpania składników.
Jak PODAWAĆ?
Naleśniki dekorujemy cząstkami truskawek i posypujemy odrobiną cukru pudru.