Kuleczki drożdżowe w karmelu z orzechami

Krzysztof
Ciasta
14.10.2014 7:24
Kuleczki drożdżowe w karmelu z orzechami

Przepis

Składniki:

ciasto podstawowe

karmel

200 g orzechów pekan

100 g migdałów

50 g orzechów nerkowca

125 g masła

200 g cukru trzcinowego

200 ml śmietany kremówki

1 łyżeczka octu jabłkowego

2 łyżeczki rumu

szczypta soli

3 krople ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy cukier, śmietanę i gotujemy ok 5 minut, aż masa zgęstnieje. Ściągamy z ognia dodajemy ocet jabłkowy, rum, sól i ekstrakt waniliowy, mieszamy i dodajemy posiekane orzechy. Gotową masę wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym i wstawiamy do zamrażarki na 20 minut.

Przygotowane wyrośnięte ciasto formujemy w kulki o średnicy 2,5 cm i wkładamy do tortownicy, tworząc dwie warstwy.Pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 175 C

Pieczemy przez ok 40-50 minut. Jeżeli bułeczki z góry się szybki przyrumienią, przykrywamy je z góry folią aluminiową. Sprawdzamy wykałaczką czy cisto się nie przykleja, jeżeli nie to jest gotowe i możemy je wyciągnąć do ostudzenia. Ostudzone ciasto przekładamy na tortownicę tak aby spód znalazł się na górze.