Przepis
Składniki:
ciasto podstawowe
karmel
200 g orzechów pekan
100 g migdałów
50 g orzechów nerkowca
125 g masła
200 g cukru trzcinowego
200 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka octu jabłkowego
2 łyżeczki rumu
szczypta soli
3 krople ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy cukier, śmietanę i gotujemy ok 5 minut, aż masa zgęstnieje. Ściągamy z ognia dodajemy ocet jabłkowy, rum, sól i ekstrakt waniliowy, mieszamy i dodajemy posiekane orzechy. Gotową masę wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym i wstawiamy do zamrażarki na 20 minut.
Przygotowane wyrośnięte ciasto formujemy w kulki o średnicy 2,5 cm i wkładamy do tortownicy, tworząc dwie warstwy.Pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 175 C
Pieczemy przez ok 40-50 minut. Jeżeli bułeczki z góry się szybki przyrumienią, przykrywamy je z góry folią aluminiową. Sprawdzamy wykałaczką czy cisto się nie przykleja, jeżeli nie to jest gotowe i możemy je wyciągnąć do ostudzenia. Ostudzone ciasto przekładamy na tortownicę tak aby spód znalazł się na górze.